tisdag 17 januari 2017

Avsnitt 4 - Tomatkatastrofen



Har du odlat en massa tomater och förväntansfullt följt tomaterna från små fruktämnen till mogna frukter, för att sedan upptäcka att all tomatskörd drabbats av sjukdomen potatisbladmögel? Det har vi och det är inte kul.


Veckans avsnitt handlar om bedrövelsen som uppstår när potatisbladmöglet angripit ens tomatodling. Men skam den som ger sig. Genom att prova olika sätt att odla kan man komma runt problemet. Tillsammans diskuterar vi framgångsfaktorer som kan göra att årets tomatskörd förhoppningsvis inte behöver möta möglet. Den stora frågan är ifall man kan odla tomater och potatis i samma trädgård eller om man måste välja. 

Hur gör du för att undvika missöden med potatisbladmögel? Vi välkomnar alla tips på hur man undviker den enträgna växtsjukdomen.


____________________



Hjälp oss gärna att sprida vår podcast till andra odlingsintresserade. Vi lägger kontinuerligt ut våra avsnitt här på tvaodlareemellan.se, men du hittar oss också på iTunes, Acast och Soundcloud. Vi har också en facebooksida där du kan följa oss.

Sponsring
I denna podd finns möjlighet för dig som företagare att vara med och sponsra avsnitt. Välkommen att höra av dig med intresseanmälan, oavsett om ditt företag är verksamt inom trädgård eller annat område. Alla kontaktuppgifter och info om sponsring hittar du i menyn. 

Pressmaterial

För dig som vill publicera info om vår podcast har vi samlat info samt bilder under fliken Press i menyn. 

Hälsningar

Sara & Johannes



Våra sponsorer i detta avsnitt:

  

7 kommentarer:

  1. Vad svårt med tomater och potatis! Om ni är sugna på att försöka råda mig, vad tror ni om att jag odlar tomater i kruka på husets baksida på uteplatsen i söderläge och enbart tidig potatis på precis motsatt sida av huset (dock inte 300 meters avstånd). Då har jag huset emellan, men risken är ändå överhängande för misslyckande tror ni eller ska jag testa (och kommer få vattna mina tomater enormt vad jag förstår av er pod....)?

    Tack tack!
    Sara

    SvaraRadera
  2. Hej. Först, tack för en mycket bra pod! Gillar verkligen alla konkreta tips och prat om olika sorters grödor och de olika typerna inom en och samma gröda.

    Jag hade aldrig hört talas om denna problematik innan detta avsnitt. Och jag blev ganska förvånad. Mina föräldrar odlar nämligen främst tomat, potatis och chili. Potatisen står i friland och tomaterna står i krukor runt landet. Det är inga stora avstånd att tala om mellan de två grödorna. Dom har aldrig haft problem med bladmögel som drabbat potatisarna. Det används ny jord till tomaterna varje år och den gamla jorden vänds ner i landet. Dom bor på Bjäre så förutsättningarna för potatis är ju fina.

    SvaraRadera
  3. Hej Erik

    Vad roligt att höra att du gillar vår podd och vad härligt att höra om att dina föräldrar lyckas med detta, det inger verkligen hopp. Är det ungefär samma slags potatis och tomatsorter de odlar år efter år eller testar de nya sorter då och då? jag blir verkligen nyfiken på att veta mer om detta. Med vänlig hälsning Johannes

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej. Potatis är ganska olika från år till år men vet att Ulster, Amandine och Early Puritan är återkommande. Men det är sällan de haft samma potatis två år på raken. Tomater är mer samma från år till år. Har nu länge varit Ildi, Uldi, Chocolate Cherry, Hundreds of Thousands, nån bifftomat och sen någon ny sort per år. Så hopp finns det! Men vad jag vet är det ganska sällan de har problem med bladmögel på potatisen. Dom är oxå ganska tidiga på att ta potatisen och skär även blasten efter ett tag för att inte få för stora potatisar. Hoppas det kan ge någon idé.

      Du har även inspirerat mig till att odla chili igen! Det var några år sedan, nu har jag har försått inomhus med värmematta. La fröna i bikarbonat ett dygn innan. Har inte hänt något än så vi får se.

      Tänkte även på det du sa i senaste podden, avsnitt 5, om dina svarta plastbackar med plastpåse i botten. Bredsår du i dessa och sen låter dom stå inne i växthuset? Och skördar även ur dessa backar? Eller försår du bara i backarna och sen flyttar plantorna till annan växtplats? Min fråga är nog generellt om ni bredsår för förkultivering? Blir det inte svårt att separera plantorna och plantera om då? Och blir det inte mycket plantor som går till spillo?

      Vänligen
      Erik

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Hej Sara och Johannes!

    Intressant avsnitt. Jag och mina föräldrar odlar och har gjort i några år. Vi odlar potatis och frilandstomat på samma ställe. Tomaterna står Max 20 M bort från potatisen, dock i annan jord. Vi brukar få potatisbladmögel på potatisen och när vi ser att det börjar komma så skär vi bort all potatisblast. Tomaterna har ALLTID klarat sig och gett bra skörd.

    Tyckte det lät tråkigt att få sluta odla någon av grödorna. Tycker personligen att man inte ska behöva det.

    Tack för en bra pod, alltid lika kul att höra er. Man lär sig alltid något nytt. Ha det gott! :)

    Anna

    SvaraRadera