tisdag 22 november 2016
Kortavsnitt 3 - Eufori
Ännu ett kortavsnitt finns att lyssna till i väntan på poddpremiären den 27 december. I veckans kortavsnitt av Två odlare emellan är det vår odlingsglädje som är i fokus.
Söker man på tex facebook hittar man mängder med grupper för trädgårdsintresserade. Allt i från väldigt lokala grupper till globala. I grupperna delar människor med sig av sina trädgårdsbestyr och problem. Medlemmar hjälper gärna varandra med tips och smarta lösningar. Det var där någonstans vi två fann varandra. Troligtvis i en tråd om grönsaksodling.
Vi båda odlar högt och lågt året om och utvecklar hela tiden vårt sätt att odla. I veckans avsnitt försöker vi utröna vad det är som gör att just vi odlar så mycket och hur det kommer sig att odlingen frambringar sådant oerhört lyckorus hos oss. På Saras blogg kan man läsa om vad man kan odla och skörda vintertid och Johannes skriver på sin sida hur han planerar inför sina vintersådder.
Vad är det som gör att du odlar? Berätta gärna om din odlingsglädje.
Sponsring
I den nya podden finns möjlighet för dig som företagare att vara med och sponsra avsnitt. Välkommen att höra av dig med intresseanmälan, oavsett om ditt företag är verksamt inom trädgård eller annat område. Alla kontaktuppgifter och info om sponsring hittar du i menyn.
PressmaterialFör dig som vill publicera info om vår podcast har vi samlat info samt bilder under fliken Press i menyn.
Vår podcast finns även att följa på iTunes, Acast och Soundcloud. Sök på Två odlare emellan så hittar du oss där.
Hälsningar
Johannes & Sara
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag tror att odlarglädjen även handlar om en slags skaparglädje. Många andra ägnar sig åt annan kreativ och skapande verksamhet, gör konstverk och hantverk. Odlandet är också ett skapande.
SvaraRaderaDet är också att förundras över att det funkar. När jag stoppar några frön i jorden så börjar det växa. Det är något större än jag som har lagt ner växtkraften i varje litet frö. Jag kan göra förhållandevis lite i det stora sammanhanget. Det bara funkar.
Men är det alltid så glatt och ljuvligt? Då klumprot och kålmal ätit upp all kål. Morötterna är 5cm långa efter en hel säsong. Och rödbetorna aldrig ville ta sig. Mest ärterna utan en enda sort gick åt fanders. Potatisen är full av hål från larver och sniglar. Zuccinin bara gav upp. Frilandsgurkorna förtvinade. Bönorna grodde aldrig. Och det efter att man djupgrävt och gröngödslat och drivit upp förodlade plantor och kämpat på alla sätt man bara kan. Då utkomsten i konkret mat trots allt arbete inte motsvarar insatsen. Då kan det vara svårt att hitta denna fantastiska odlarglädje igen. Har svårt att känna igen mig i denna eufori. Men vill ändå odla.
SvaraRaderaJag känner igen mig. Jag blir glad när jag laddar mina komposter inför nästa år, trots att huset ska säljas. Packar tidningar utmed kanterna på kompostgallrena o laddar innehållet med gräsklipp, löv, fuljord o ännu mer gräsklipp. Dom gav mig så fin skörd av potatis o squash förra året så jag kan ju bara inte låta dom gå vind för våg. O min gamla dynlåda som gav mig massor av squash o skärbönorna som min hund blev stormförtjust i o dom gigantiska rädisorna som min syster trodde va genmanipulerade men bara va nässelgödslade. Jag älskar odlandet o kan pyssla hur mkt som helst med ogräset för jag ser hur bra det blir sen
SvaraRadera