tisdag 21 mars 2017

Avsnitt 13 - Kompost




Med många års erfarenheter av kompostering pratar vi i veckans avsnitt om våra tankar kring det här med komposter.



En stor trädgård ger mängder med växtavfall. Med en fungerande kompost omvandlas trädgårdsrens till den finsate jord som kan berika dina odlingar med näring och god struktur. Sara är uppvuxen med kompost och har i sina trädgårdar alltid haft kompost till för några år sedan. Lyssna till varför hon började avveckla sina komposter och varför hon har planer på att skapa en ny typ av kompost.
Johannes komposterar årligen mängder med trädgårdsavfall och matrester i sin gamla kompost på landet som är nyss fyllda 25 år. I staden blir det mest bokashi-kompostering och Johannes ger tips på hur man vinterförvarar sina fermenterade matrester.

Johannes och Saras youtube-kanaler finns filmklipp om bokashi-kompostering.

Hjälp oss gärna att sprida vår podcast till andra odlingsintresserade. Vi lägger kontinuerligt ut våra avsnitt här på tvaodlareemellan.se, men du hittar oss också på iTunes, Acast och Soundcloud. Vi har också en facebooksida där du kan följa oss.


____________________


Sponsring
I den här podden finns möjlighet för dig som företagare att vara med och sponsra avsnitt. Välkommen att höra av dig med intresseanmälan, oavsett om ditt företag är verksamt inom trädgård eller annat område. Alla kontaktuppgifter och info om sponsring hittar du i menyn. 


Pressmaterial
För dig som vill publicera info om vår podcast har vi samlat info samt bilder under fliken Press i menyn. 



Hälsningar


Sara & Johannes

Våra sponsorer i detta avsnitt: 


 

4 kommentarer:

  1. Jag har också börjat kompostera på jobbet, (vi får frukt av företaget och jag tyckte det var slöseri att bara slänga allt bra kompostmaterial i sopsäcken) och först när jag föreslog det, tyckte de andra att jag var tokig :-) men nu är alla med och slänger sitt fruktskräp och kaffesumpen i hinken med lock. Jag tömmer den i en pallkrage som står på gräsmattan utanför och blandar med jorden från en säck som jag grundade med. Tror ni att vi kan odla nåt i det här i år om vi lägger ett lager jord överst om en månad eller så? Det är mycket apelsin och bananskal, och lite "pluttar" från hjortarna som strövar omkring på industriområdet där vårt hus står.
    / Eva

    SvaraRadera
  2. Hej Sara och Johannes!
    Tack för en mycket trevlig podd!

    Jag har liksom ni många års erfarenhet av kompostering, det är ju liksom själva grunden när man är intresserad av trädgård och odling. Har man en gång börjat med kompostering i någon form tror jag inte det är möjligt att sluta - man blir liksom besatt och alldeles uppslukad av processerna och jorden. Ren och skär lycka, helt enkelt! Min inställning är att trädgården ska vara ett kretslopp, så mycket som möjligt ska lämnas tillbaka till jorden. Till min glädje har jag också snälla grannar som lämnar sitt gräsklipp och annat trädgårdsmaterial till mig.

    Innan jag bodde i eget hus hade jag under många år kolonilotter här i staden och där komposterade jag i en öppen trädgårdskompost. Då familjen flyttade till villa för 12 år sedan valde vi att köpa en varmkompost för att även kunna ta hand om allt köksavfall hushållet producerar. Det fungerade alldeles utmärkt och vi fick finfin kompost till köksträdgården. För många år sedan började jag med Bokashi, vilket jag aldrig ångrat. Varmkompostbehållaren används numera till kompostering av diverse trädgårdsmaterial och lite köksavfall som av olika skäl inte hamnar i bokashispannen.

    Så några funderingar till Johannes: I senaste podavsnittet är du väldigt kritisk till att kompostera i slutna behållare, för att materialet inte får kontakt med marken och mikroorganismer. Min erfarenhet är att även en varmkompost kan innehålla massor av liv. Min varmkompost har en bottenplatta med små hål i, därigenom vandrar maskar och andra små kryp. Blir det för varmt i behållaren drar de sig ner till svalare delar av materialet - så jag håller alltså inte med om att mikrolivet uteblir i en sådan behållare. Om en varmkompost luktar illa, vilket du beskriver i podden, beror det nog snarast på en obalans i materialets innehåll av kol och kväve. Du nämner också att du framgångsrikt komposterar bajs med Roslagskomposten, vilket ju är en helt sluten behållare. Talar du inte lite emot dig själv då?

    Oj, det här blev visst en ganska lång kommentar - hoppas ni orkat läsa ända till slutet!
    /Lillemor

    SvaraRadera
  3. Dette kan man lese på min kommunes avfallssorterings anleggs nettsider:

    Kompostordning

    For de mest interesserte har vi også en ordning der du kan anskaffe din egen kompostbinge.
    Matrestene dine kan bli til næringsrik jord som du kan benytte som jordforbedringsmateriale i hagen din. Du vil også få redusert renovasjonsavgiften ved godkjent hjemmekompostering.

    Hurra for kompostering! Nyter deres fantastiske podkast! mvh Kaisa

    SvaraRadera
  4. Det är ju enligt miljöbalken som man måste ha tillstånd för att kompostera sitt matavfall. Oftast resulterar det ju även i att man kan få mer sällan hämtning eller annan reducering av avgiften. Då kan man ju lätt "räkna hem" kostnaderna för tillståndet.

    SvaraRadera